ÍNDEX DE CONTINGUTS


Cliqueu damunt les imatges per accedir als continguts: Reflexió, Col.laboració i Documentació

DOCUMENTACIÓ

La matèria "Fonaments i Anàlisi de la Informació Periodística i els Discursos Audiovisuals" s'ha basat, en gran part, en els informes que hem elaborat en les sessions pràctiques o seminaris. A continuació, en deixo un recull:

Pierre Bourdieu introduí el concepte de capital cultural
  1. Anàlisi del Camp Periodístic: Per endinsar-nos en l'estudi dels mitjans de comunicació i els seus discursos vam llegir diversos textos amb l'objectiu de distingir els conceptes de capital cultural i capital econòmic, que va introduir Pierre Bourdieu en les seves obres.
  2. La Informació en l'Oferta Audiovisual: Ja amb el grup amb el que vam treballar la resta del curs (Sara Caelles, Tania Contreras, Mariona Rebull, Verònica Rescalvo i Marc Retamero), vam endinsar-nos en la programació dels mitjans audiovisuals. En el nostre cas, vam analitzar fil per randa la producció de continguts radiofònics per part de les següents emissores nacionals: Onda Cero, RNE i COPE. A banda del tipus de programes que s'hi emeten, vam interessar-nos per la manera com els fan arribar als seus oients i com interactuen amb aquests.
  3. Estructures del Periodisme a la Xarxa: Per analitzar el funcionament dels mitjans digitals i com distribueixen aquest tipus de portals el discurs periodístic vam escollir tractar els principals mitjans esportius de l'Estat Espanyol (Marca, As, Sport i Mundo Deportivo). A partir de la crònica d'un partit de Champions League entre el PSG i el Futbol Club Barcelona, vam poder debatre sobre el llenguatge que empren i quins recursos utilitzen per arribar a quantitats tant grans d'audiència. El que més ens va sorprendre va ser la quantitat de visites i comentaris que els usuaris havien deixat en les esmentades cròniques, especialment en el Marca que, paradoxalment, era l'únic dels quatre que exigia registre.
    Les xarxes socials han adquirit un gran pes en els mitjans de comunicació
  4. Producció Web: La darrera tasca que vam realitzar, tot i que prèviament ja n'havíem establert les bases, va ser la creació d'un lloc web relacionat amb la matèria. Utilitzant continguts elaborats per nosaltres mateixos al llarg del curs vam poder elaborar una bona síntesi que considero que ens ha ajudat a preparar l'examen. Personalment, a més, em va servir per descobrir el portal Wix.com, emprat per a realitzar portals web de manera senzilla i gratuïta.
  5. Estructures del Periodisme a la Televisió: En aquesta ocasió vam analitzar amb detall els entramats d'un informatiu de televisió. Cada grup va treballar un mitjà diferent, éssent TV3 el que se'ns va adjudicar a nosaltres. D'aquesta pràctica destacaria les conclusions globals que en vam poder extreure, a partir de la cerca que va realitzar cadascún dels grups. 
  6. Producció Televisiva: Un cop analitzat com és una peça informativa de televisió i quines són les seves característiques, era l'hora de realitzar-ne nosaltres una. La majoria de grups van escollir la Setmana de la Comunicació per elaborar la seva notícia. Nosaltres, en canvi, vam tractar la presentació d'un llibre per part de la revista gironina "Café amb Llet", un tema que consideràvem interessant i, a més, tenia relació amb el temari de l'assignatura. 
La televisió és el mitjà que requereix més capital econòmic

    COL.LABORACIÓ: LA VISIÓ DELS COMPANYS

    Molts han estat, des de la professora fins als companys, els que han intervingut en el meu procés d'aprenentatge. Cal destacar el paper de les companyes amb les que he realitzat les activitats de les sessions pràctiques, i amb les que hem assolit una sèrie d'objectius a partir de l'anàlisi i el diàleg entre nosaltres. A continuació, aporto unes breus entrevistes amb alguns dels companys, per tal de donar a conéixer el seu parer sobre l'assignatura.

    Tania Contreras, companya en les activitats grupals:

    - Què t'ha semblat l'assignatura?

    M'ha semblat que la teoria ha estat una mica repetitiva respecte a altres assignatures que tenim a la carrera, però les pràctiques han estat molt bé.

    - Amb quina activitat et quedes de totes les que hem fet?

    Clarament amb la producció web, la darrera de les pràctiques que vam fer.

    - Què milloraries de l'assignatura per a propers cursos?

    La manera d'oferir les classes teòriques. Crec que en ocasions s'han fet avorrides i, especialment, el que he comentat del temari que és una mica repetitiu amb altres assignatures del pla d'estudis.

    Mariona Rebull, companya en les activitats grupals:

    - Què t'ha semblat l'assignatura?

    M'ha semblat que és una assignatura important per a la nostra carrera, tot i que de vegades se m'ha fet una mica avorrida.

    - Amb quina activitat et quedes de totes les que hem fet?

    Amb l'activitat de la web. És la que m'ha semblat més fàcil.

    - Què milloraries de l'assignatura per a propers cursos?

    El que canviaria seria haver de fer una notícia en vídeo. De producció televisiva ja en fem a altres assignatures i resulta bastant pesat.

    Verònica Rescalvo, companya en les activitats grupals:

    - Què t'ha semblat l'assignatura?

    M'ha semblat interessant i penso que hem hagut de treballar força en aquesta assignatura.

    - Amb quina activitat et quedes de totes les que hem fet?

    Amb els seminaris en general, perquè és on hem hagut de posar en pràctica el que apreniem a les sessions teòriques.

    - Què milloraries de l'assignatura per a propers cursos?

    Personalment no faria grans canvis, potser reduir la càrrega de treballs.

    Mariona Nabau, companya de classe:

    - Què t'ha semblat l'assignatura?

    M'ha semblat interessant, sobretot el que hem vist a les classes pràctiques.

    - Amb quina activitat et quedes de totes les que hem fet?

    Em quedo amb la pràctica sobre producció web.

    - Què milloraries de l'assignatura per a propers cursos?

    Milloraria el temari de les classes teòriques.

    REFLEXIÓ SOBRE EL PROCÉS D'APRENENTATGE

    A partir d'una sèrie de qüestions, arribaré a assolir una reflexió global en relació al procés d'aprenentatge que he dut a terme durant el transcurs de "Fonaments i Anàlisi de la Informació Periodística i dels Discursos Audiovisuals", assignatura emmarcada en el grau en Comunicació i Periodisme Audiovisuals que estic cursant a la Universitat de Lleida (UDL).

    Abans de respondre les esmentades preguntes, a mode d'entrevista, cal comentar que he escollit un blog per a realitzar la meva particular carpeta d'aprenentatge perquè és un format on la reflexió i l'opinió hi tenen molta cabuda. A més, permet la inserció d'altres tipus de formats i continguts, a més d'una gran capacitat per a l'hipertextualitat que em permetrà enllaçar diferents evidències sobre la meva experiència al llarg del curs.


    — Que , com, quan i per que he après sobre les maneres de fer periodisme, sobre el discurs periodístic? He aprés altres coses, a part d’allò estrictament relacionat amb la matèria? 

    He après tots els aspectes de l'anàlisi d'un text periodístic en les seves diferents acepcions, consolidant molts dels coneixements que ja tenia adquirits d'altres assignatures. Ho he fet en les sessions teòriques i, especialment, en les pràctiques, a còpia d'analitzar productes periodístics ja establerts i crear-ne d'altres. Aquestes activitats pràctiques les hem realitzat en grup, el que estimula la reflexió i l'intercanvi de punts de vista entre els companys. El perquè he après és una qüestió més complicada, però imagino que la resposta es troba en la necessitat de superar l'assignatura, a més de seguir consolidant les bases que em duguin a exercir en un futur proper el periodisme de la manera més correcta possible.

    A part d'allò estrictament relacionat amb la matèria, no considero que hagi après moltes més coses, però ressaltaria el reforç que m'ha suposat sobre com treballar en equip, distribuir tasques i exposar posteriorment a un públic la tasca realitzada.

    — Amb qui i amb que he après?

    He après amb la professora i els companys, especialment amb les quatre companyes amb les que he realitzat les activitats grupals de les sessions pràctiques. Els materials proporcionats per a realitzar les pràctiques, a més dels visualitzats en les classes teòriques, també han estat un important suport a l'hora d'aprendre els continguts de la matèria.

    — Que he aconseguit en el meu aprenentatge?

    He aconseguit consolidar alguns dels coneixements que ja tenia adquirits sobre el funcionament dels mitjans de comunicació, en els seus diferents vessants, i instaurar-ne d'altres. Espero assolir, a més, una bona qualificació en l'assignatura.

    — Quines evidències tinc del meu procés d’aprenentatge? Quines mostren aspectes i processos més rellevants? Quines són evidències secundaries o poc rellevants? 

    Considero que les millors evidències del meu procés d'aprenentatge són els diversos treballs que hem anat elaborant al llarg del curs, una selecció dels quals es troben en una altra entrada d'aquest blog (anomenada Documentació). En la meva opinió, mostren processos més rellavants les pràctiques relatives a l'anàlisi de continguts, ja que la creació de texts periodístics (tot i ser més atractiva per a nosaltres, els alumnes) ja s'aborda en altres assignatures. Una evidència secundària, per exemple, podria ser els apunts que hem anat recopil.lant al llarg de les sessions teòriques.

    — Aquest aprenentatge ha canviat alguna cosa en la meva identitat i biografia, en els meus interessos, en la manera d’entendre els mitjans...?

    La meva identitat i biografia crec que no haurà canviat gaire després de cursar l'assignatura, però sí espero que hagi contribuït a formar un millor periodista. Els meus interessos tampoc han estat modificats per aquest procés d'aprenentatge, però sí ha millorat la meva manera d'entendre els mitjans. Canvi potser no seria la paraula més encertada en aquest cas, però sí que considero que el meu nivell en aquest aspecte és superior al que tenia abans d'iniciar l'assignatura.

    Com la meva interpretació de les evidències actuals em fa establir uns nous objectius per continuar aprenent?

    La meva interpretació de les evidències extretes d'aquesta assignatura em duu a pensar que encara hi ha moltes coses per seguir aprenent d'uns mitjans de comunicació que estan inmersos en una fase de canvis, com d'altra banda requereix la societat 2.0 en què ens trobem. Els meus nous objectius, doncs, passarien per continuar aprenent i, sobretot, tenir presents totes aquestes evidències en el moment en què treballi en un mitjà de comunicació.

    — Quins recursos i relacions d’aprenentatge em poden ajudar a perseguir aquests objectius?

    Els documents emprats al llarg de l'assignatura, tant els facilitats per la professora com els elaborats per nosaltres mateixos en les sessions pràctiques. Mantenir actiu en la xarxa aquest blog també serà una bona manera de recordar en un futur el que vam fer en aquestes classes i perquè vam fer-ho. Ha estat aquest, doncs, un dels motius pel que he seleccionat aquest format per a la meva carpeta, a banda dels ja esmentats anteriorment.